Flexo nyomtatás

A flexográf nyomtatás fotopolimerből készült klisék segítségével viszi fel a tintát a nyomathordozóra, forgónyomás által. Kezdetben kartonnyomtatásra lévén kifejlesztve, ma a flexo nyomás címkékre, fóliára, újságpapírra használatos, tekercsből tekercsbe vagy tekercsből ívbe Mivel a nyomófesték a nyomás után rögtön szárad, a nyomógépről lejövő termék azonnal feldolgozható vagy a feldolgozási szalagba iktatható, például sablonvágás, fóliázás, ívelés stb.


A flexo nyomás előnyei:

  • nagy és kis szívóképességű anyagok változatos nyomtatása
  • a nyomóforma segítségével sok millió nyomtatást végezhetünk
  • munkálatok elkészítése több mint 6 színben
  • magas produktivitás, a nyomdagépek nagy nyomtatási sebességének   köszönhetően
  • nagy képélesség (150-175lpi), a nyomtatás magas minőségét biztosítja, ugyanúgy   mint az offset- vagy mélynyomásnál
  • különleges festékek alkalmazásának lehetősége (fluoreszkáló, metallizált), in-line,   illetve off-linefiniszálási megoldások:kasírozás, meleg- vagy hidegfóliázás,   dombornyomás, sorszámozás, hologram
  • rövid időn belül, nagy darabszám létrehozása.
Hátoldali nyomtatás

Főleg a kozmetikaiparban használatos eljárás, de nagy sikerrel alkalmazzák a parfümök, mosóporok, átlátszó csomagolású termékek esetében is.

A címke nemesíti a terméket !Szöveg vagy kép nyomtatása a címke hátuljára lehetővé teszi, hogy a termék könnyebben felismerhető legyen,

Polikrómiában is létrehozható, minden típusú anyagra nyomtatható.Szitanyomás

„Silkscreen printing” név alatt is ismeretes eljárás, az ókori Kínában találták fel.

Elegáns jelleget kölcsönöz a címkének. A dombor elemek kiemelése, az átlátszó címkék a sötét árnyalatú flakonokon érvénybe helyezik a címkén található színeket.

Szitanyomással bármilyen anyagra, lapos vagy hengeres felületű tárgyakra lehet nyomtatni.

A szitanyomó formákat vagy nyomósablonokat keretre kifeszített, finom szövésű szitaszövetre kézzel vagy fotomechanikus eljárással készítik.

A keretek anyaga fa vagy fém. A nyomósablon elkészülte után befogószerkezettel a célnak megfelelő, egyszerű nyomóasztalokba vagy szitanyomó gépekbe fogják be a nyomtatáshoz.

Nagyon fontos a választandó szitaszövet paramétereinek megfelelő kiválasztása. A paraméterek pontos ismeretétől függ az átvihető vonal- és rácssűrűség, a még kinyomtatható vonalvastagság és rácspont mérete, a kép élessége, az átvihető festékréteg vastagsága, valamint a sablon élettartama. Ez az eljárás a legalkalmasabb a kispéldányszámú, egyedi nyomtatványok (pl. névjegykártya, pólók stb.) elkészítésére.Dombornyomás

Nyomtatványok díszítésére szolgál, a festék felülete a papír síkjából kiemelkedik. Kiemeli a termék sajátosságát.

A címkék kiemelt fontosságú elemeinek azonosításában segít. Alkalmazzák a tapintós címkék gyártásánál is, valamint az élelmiszeriparban, italiparban, kozmetikaiparban, festékiparban stb.

A legújabb törvények értelemében minden veszélyes anyagot tartalmazó csomagolóanyagot dombornyomást tartalmazó címkével kell ellátni, amely technológia a gyengén látók számára segít azonosítani a terméket.Meleg, vagy hideg aranyfóliázás

Finom arany-vagy ezüstporral való díszítése, nemesítése a címkének.

Alkalmazható hidegen vagy a hő segítségével, melegen, olyan klisé segítségével, amelybe a nyomtatandó modellt gravírozták.

Ezen technikai megoldás lehetővé teszi a papír, PVC, PP, PE, PA díszítését, nemesítését.Sorszámozás

Ezen technológiai folyamat egyediséget valamint biztonságot kölcsönöz termékének melegen nyomott arany- vagy más színű, metalizált vagy nem metalizált sorszám nyomtatása által.

Ily mód ellenőrizni lehet a kiadott címke vagy termék mennyiségét. Promóciós kampányok lebonyolításában, termékek sorszámának azonosításakor használják.Nyomtatás termokratikus festékkel

A termokromatikus( hőre színét változtató ) festékkel leginkább az italiparban vagy festékiparban találkozunk, legfontosabb jellemzője, hogy nagyrészt segít a vásárlónak felismerni a termék ajánlott hőmérsékleten való fogyasztását. A termék megfelelő hőmérsékletének elérésekor, a termokromatikus festék megjelenik a címkén.

Abban az estben amikor a termékek hőmérséklete nem gyártó által ajánlott , a festék láthatatlan marad.

Ezen típusú címkék biztonsági szempontból is nagyon hasznosak, ugyanis segítik beazonosítani termékek megfelelő tárolási hőmérsékletet. Habár jelenleg az országban kevés gyártó ismeri ezen ellenőrző eljárást, a jövőben az Uniós törvények bevezetésével egyre többen figyelnek majd fel rá.Sablonvágás


Címkék, nyomtatványok díszítésére szolgál, a nyomtatófelület kiemelkedik a nyomtatás által, ezennel növeli a termék vizuális benyomását. A flexónyomás előnyei közt szerepel a nyomtatás és a sablonvágás in line kapcsolata.

Az automata címkéző gép használóinak választási lehetőségük van különböző tekercselési formák közt.

Az alumínium födeleket és a tölcséres fagylaltok csomagolóanyagát erre szakosodott gépezetek segítségével gyártjuk le.